"Wiórki kokosowe - łatwo wkomponować w słodkie desery czy śniadaniowe propozycje owsianki czy naleśników. Śmiało dodawajmy je do zdrowych owocowo - mlecznych shake'ów. Łyżeczka ok. 5 g wiórków to dobre uzupełnienie kwasu laurynowego
i kaprylowego w diecie."*
KOKOSANKI**
Składniki:
• 200 g wiórek kokosowych
• 4-5 łyżeczek ksylitolu (ja dałam miód)
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
• Skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
• Rozpuścić olej, dodać ksylitol i wymieszać do jego rozpuszczenia.
• Wsypać wiórki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
• Ubić białka ze skrobią ziemniaczaną i startą skórką cytrynki.
• Do chłodnej masy z wiórkami dodać białka i delikatnie wymieszać.• Wykładać na papier do pieczenia (najlepiej woskowany) masę wielości piłki golfowej.
• Piec ok. 15 minut w 170 stopniach.

Kocham smak kokosa! Wiórki dodaje wszędzie, gdzie tylko się da. Do koktajli, omletów na słodko, sałatek owocowych i jak widać wyżej robię z nich np. kokosanki :) Czas przygotowania to ok. 10 minut, także jeśli ktoś z Was nie lubi spędzać dużo czasu w kuchni, to jest to świetne rozwiązanie :) Z przepisu wyszło mi 9 takich placków jak widać na górze, byłoby pewnie trochę więcej, ale podjadłam ^^
Do ciasteczek świetnie nada się orzeźwiający koktajl z waszych ulubionych owoców.
Pochwalcie się czy wyszły jak zrobicie! :*
*Kokos – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
**Przepis znaleziony w internecie :)


Wyglądaja przepysznie, chyba wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam! ♥
http://marianna-pisze.blogspot.com/
Zajrzę z przyjemnością, a ja zapraszam ponownie po więcej :)
Usuń