niedziela, 10 lipca 2016

Kokosanki.

"Wiórki kokosowe - łatwo wkomponować w słodkie desery czy śniadaniowe propozycje owsianki czy naleśników. Śmiało dodawajmy je do zdrowych owocowo - mlecznych shake'ów. Łyżeczka ok. 5 g wiórków to dobre uzupełnienie kwasu laurynowego
i kaprylowego w diecie."*

KOKOSANKI**

Składniki:
200 g wiórek kokosowych
4-5 łyżeczek ksylitolu (ja dałam miód)
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Skórka z cytryny


Sposób przygotowania:
Rozpuścić olej, dodać ksylitol i wymieszać do jego rozpuszczenia.
Wsypać wiórki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ubić białka ze skrobią ziemniaczaną i startą skórką cytrynki.
Do chłodnej masy z wiórkami dodać białka i delikatnie wymieszać.
Wykładać na papier do pieczenia (najlepiej woskowany) masę wielości piłki golfowej.
Piec ok. 15 minut w 170 stopniach.


                                       



Kocham smak kokosa! Wiórki dodaje wszędzie, gdzie tylko się da. Do koktajli, omletów na słodko, sałatek owocowych i jak widać wyżej robię z nich np. kokosanki :) Czas przygotowania to ok. 10 minut, także jeśli ktoś z Was nie lubi spędzać dużo czasu w kuchni, to jest to świetne rozwiązanie :) Z przepisu wyszło mi 9 takich placków jak widać na górze, byłoby pewnie trochę więcej, ale podjadłam ^^
Do ciasteczek świetnie nada się orzeźwiający koktajl z waszych ulubionych owoców.


Pochwalcie się czy wyszły jak zrobicie! :* 




*Kokos – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
**Przepis znaleziony w internecie :)

2 komentarze:

  1. Wyglądaja przepysznie, chyba wypróbuje przepis :)
    Pozdrawiam i zapraszam! ♥
    http://marianna-pisze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zajrzę z przyjemnością, a ja zapraszam ponownie po więcej :)

      Usuń